Lees verder

Easy Access: Healthnl

Gezondheidszorg - standaarden - een investering of onnodige kosten?

Gezondheidszorg - standaarden - een investering of onnodige kosten?

Informatiesystemen in de gezondheidszorg ondergaan wereldwijd drastische transformaties ter gevolg van veranderingen op organisatorisch, regionaal en nationaal niveau.

Om het succes van deze transformaties en verbetering van de patiëntenzorg te garanderen hebben wij gezondheidszorg - standaarden nodig" verklaarde dr. Amnon Shabo, hoofd van het HCLS (HealthCare & LifeSciences) Standaards.

Waarom standaarden zo belangrijk zijn in de gezondheidszorg?

Standaarden zorgen voor communicatie en samenwerking tussen systemen, technologieën en organisaties.

Zoals Amnon uitlegt, helpen standaarden hoofdzakelijk om verschillende IT-systemen onderling te laten communiceren door hen “dezelfde taal te laten spreken”. Elke organisatie heeft verschillende soorten gegevens. Hoe moeten zij deze data beschrijven? Hoe kan de data worden uitgewisseld of gedeeld worden met anderen? Hoe moet de data worden opgeslagen? Door antwoord te geven op deze vragen maken standaarden, communicatie en samenwerking mogelijk tussen systemen, technologieën, organisaties en meer.

Vandaag de dag zijn er ongeveer 10 tot 20 cruciale standaarden in de gezondheidszorg en een paar dozijn in de levenswetenschappen. In klinische onderzoeken, waar de informatie stroomt tussen twee gebieden: levenswetenschappen en gezondheidszorg – zien we een fusie van standaarden uit geografische regio´s uit de hele wereld.

Bruggen bouwen tussen de zorg en levenswetenschappen, tussen diverse en open source standaarden en verschillende geografische regio´s.

Volgens Dr. Ammon de eerste brug wordt gebouwd tussen de gezondheidszorg en levenswetenschappen (HCLS), zodat ze worden gezien als continuüm, en niet als afzonderlijke entiteiten. De tweede brug zal HCLS-standaards verenigen met andere technologische open source standaarden zoals: XForms, Open Document Format, UML en Web Services, zodat ze kunnen worden gebruikt binnen de HCLS-HealthCare & LifeSciences infrastructuur van IBM. De derde brug die hij voorziet, zal worden gebouwd tussen verschillende geografische regio’s.

Onderzoeksuitdagingen


Dr. Ammon Shabo - hoofd van het HCLS (HealthCare & LifeSciences) Standaards.

Amnons rol brengt een aantal onderzoeksuitdagingen met zich mee. Hij wil de relaties tussen de verschillende soorten van standaarden bestuderen en bekijken waar ze kunnen worden gecombineerd voor een efficiënter gebruik. Een andere uitdaging is dat het werk is uitgestrekt over vele diverse, locaties en uitgevoerd door verschillende individuen.

Amnon zal diverse teams ondersteunen in verdere samenwerking om de standaarden op een gezamenlijke manier te verbeteren. Betere coördinatie van de standaarden zal helpen de overheadkosten te reduceren en de compliancy te vereenvoudigen. Veel van de visie van Amnon wordt gerealiseerd binnen Hypergenes, een project gefinancierd door de Europese Unie, dat zich richt op onderzoek naar de genetische achtergrond van hypertensie.

Het IBM leiderschap in de gezondheidszorg-standaards is een cruciale investering in het succes van onze klanten en ons eigen succes.

Meer informatie nodig?

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een persoonlijk advies?
Neem dan contact op met één van onze Account Managers of mail naar: easyacces@nl.ibm.com

 

Wij helpen u graag

IBM help

Snel en eenvoudig het juiste antwoord


Speciale aanbieding

Wij staan voor u klaar

IBM help

Slimme manier om snel antwoord te krijgen.Of neem direct contact op met onze Account Managers voor de gezondheidszorg:

Twitter updates