Lees verder

Easy Access: Healthbenl

Universitair Ziekenhuis Antwerpen stelt eerder, sneller en nauwkeuriger zeldzame ziekte vast.

Met IBM rules engine sneller en nauwkeuriger zeldzame ziektes vaststellen

In de Europese Unie lijden naar schatting 29 miljoen mensen aan een zeldzame ziekte. Dat is een ziekte die minder dan 5 op de 10.000 mensen raakt. De gezondheid van deze patiënten hangt vaak af van het moment waarop de diagnose wordt gemaakt. Als resultaat van een project dat het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) samen met het IBM Extreme Blue-team uitvoerde, kan het UZA nu eerder, sneller en nauwkeuriger een zeldzame ziekte vaststellen.

Dat is het UZA gelukt door medische kennis te integreren met bruikbare informatie uit databases. Daarvoor gebruikte het ziekenhuis een IBM rules engine en de statistische analysetool SPSS van IBM.

Informatie versnipperd

De meeste artsen komen weinig in aanraking met zeldzame ziektes, waardoor ze te weinig ervaring hebben om snel de juiste diagnose te stellen. Bovendien zijn de informatie en expertise over zeldzame ziektes versnipperd, ontbreekt het aan adequate communicatiemiddelen en is het moeilijk om de medische geschiedenis van de patiënt te achterhalen.

Snellere identificatie

Daar wilde het UZA wat aan veranderen. Het wilde eerder en nauwkeuriger een diagnose kunnen stellen en met behandeling kunnen beginnen. Samen met het IBM Extreme Blue-team (een stageprogramma voor jonge studenten in een masteropleiding) maakte het een reasoning engine om de kennis over en diagnosemogelijkheden voor zeldzame ziektes te verbeteren. De reasoning engine is een unieke combinatie van een rules engine en SPSS. SPSS vergelijkt data van normale en zieke patiënten en leidt daar op basis van het medisch profiel van gediagnosticeerde patiënten patronen en medische regels uit af. Die kennis kan de arts dan gebruiken om patiënten sneller en nauwkeuriger te identificeren. De unieke combinatie van wetenschappelijke kennis en moderne IT waren de doorslaggevende factoren in dit project. Het project heeft bewezen dat die combinatie een snellere en nauwkeuriger diagnose mogelijk maakt. En dat kan het verschil betekenen in het leven van patiënten.

Meer informatie nodig?

  • Heeft u verdere vragen of wilt u meer informatie of persoonlijke advies neem dan contact met ons op:

 

Ik help u graag